PVD Kaplama Nedir? Avantajları Nelerdir?

Gold PVD Kaplama

Sektördeki gelişmeleri yakından takip ederek profesyonel kalitede hizmet sunan Gold PVD Kaplama firmamızda son teknoloji makineler kullanılmaktadır. Birinci sınıf kalitedeki malzemeden müşteri memnuniyeti odaklı çözümler sunan firmamız, deneyimli çalışanları sayesinde sektörde adından sık sık söz ettirmeyi başarmaktadır. Faaliyetlerine başladığı günden bu yana AR-GE ve personel eğitimiyle de sektörün ihtiyaçlarına çözümler üreten firmamız sektöründe öncü bir markadır.

PVD Kaplama Nedir?

Fiziksel buhar biriktirme olarak adlandırılan PVD (Physial Vapor Deposition), katı bir kaynağın başınç altında buharlaştırılması ve hedef malzeme üzerine yoğun bir bombardıman şeklinde uygulanmasıdır.

Geniş bir kullanım alanı bulunan PVD kaplamada, uygulama yapılan malzemelerin aşınma ve sertlik direncini artırması söz konusudur. Öte yandan malzemelerin dış yüzeyinde sürtünme katsayısının düşük olması için de PVD kaplama uygulamaları tercih edilmektedir. PVD kaplama yapılırken uygulamanın kapsamı, kaplanacak hedef materyalin fiziksel koşullarına göre belirlenmektedir. Bu malzemenin özellikleri baz alınarak 200 ile 500 derece aralığında PVD kaplama uygulaması gerçekleştirilebilir.

PVD Kaplamanın Avantajları

Günümüzde pek çok sektörde yoğun bir talep gören PVD kaplama işlerinin meydana getirdiği pek çok avantaj bulunmaktadır. Öncelikle uygulanan zemine çok güçlü bir şekilde tutunma sağladığı için, kaplamanın bozulması, kararması ve soyulması mümkün değildir. Son teknolojiye sahip yüksek basınçlı makinelerle gerçekleştirilen PVD kaplama uygulamalarının sunmuş olduğu avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Yüksek aşınma direnci gösterdiği için, malzemelerin mukavemeti artar. Sertleşen malzemeler yüksek korozyona dayanıklı hale gelir.
  • Kaplamanın inceliği çok düşük seviyelerde (1 ile 5 mikron arası) olduğu için, kaplama yapılan malzemelerin boyutunda herhangi bir değişikliğe neden olmaz.
  • Fiziksel yapısı değişmeyen malzemeler sebebiyle köşe ve sivri uçların görselliği bozulmaz.
  • Geleneksel kaplama yöntemlerine göre çok daha çevreci ve dayanıklı bir kaplama türüdür.
  • Kaplanacak materyalin yüzey dokusuna göre istenilen estetik görüntüye sahip olmak çok kolaydır. (Parlak veya mat görünüm avantajı)
  • Yüksek basınçlı olduğu için homojen kaplama yapısına sahiptir.
  • Geniş bir renk skalası olduğu için her zevke hitap eden renklerde PVD kaplama yapılabilir.
  • Malzemenin bir süre sonra yeniden kaplanması gerektiğinde eski formu bozulmadan sökülüp yeniden kaplama yapılabilmesine olanak tanır.
  • PVD kaplama çeşitleri titanyum ve alüminyum olarak farklı ihtiyaçlara göre çeşitlendirilebilir.

Titanyum Kaplama

Titanyum kaplama, çelik endüstrisinde kullanılan ilk kaplama materyali olmasının yanı sıra altın sarısı renktedir. İlk olarak PVD yöntemi ile 500 derece ısıtılan hız çeliklerinin yüzeylerini kaplamada etkin bir bileşen olan titanyum, 1990’lı yıllardan itibaren geniş bir sektörde tercih edilmektedir. Tin kaplama olarak da adlandırılan bu yöntem işleme ve kesme takımları ile kalıp endüstrisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Yaklaşık 2-5 mikron kalınlığa sahip olan bu yöntemde PVD kaplama türünün tüm avantajları bulunmaktadır.

Alüminyum Titanyum Nitrür Kaplama

AlTiN (Ti/Al) olarak bilinen alüminyum titanyum nitrür kaplama, içeriğindeki orana göre bronz tonlarından siyah tonlarına kadar geniş bir renk yelpazesinde uygulanabilmektedir. Farklı metal türlerinin işlenmesinde yüksek performans ortaya koyan bu kaplama türünde, 800 derece gibi yüksek değere çıkılmaktadır. Yüksek sıcaklık değeri, malzeme üzerinde üst düzey sertlik sağlanabilmesi için çok önemli bir avantaj olarak görülmektedir.

Krom Nitrür Kaplama

Alüminyum ve bakır alaşımları gibi malzemelerin kaplanmasında son derecede uygun materyaldir. Sertlik bakımından diğer yöntemler kadar kuvvetli olmasa da yüksek dirençli ve fazla kalınlığa (3 ila 10 mikron arası) sahip olması sebebiyle korozyona dayanıklıdır.

PVD Kaplama Tercih Edilen Sektörler
  • Otomotiv
  • Mobilya ve dekorasyon
  • Aydınlatma
  • Havacılık ve uzay endüstrisi
  • Yatçılık
  • Medikal
  • Züccaciye
  • Havaalanı, otel, restoran gibi turistik mekanlar

Gold PVD Kaplama Hizmetleri

Müşteri memnuniyetini odak noktasına alan firmamız, kurulduğu günden bu yana çevreye ve insan sağlığına saygılı bir kuruluş olma vizyonu ile hareket etmektedir. Müşterilerin talep ettiği hizmete kolaylıkla ulaşabilmeleri ve meydana gelebilecek uyumsuzlukları çözmek amacıyla sağlıklı iletişim ortamı sağlamaktadır. Firmamız aynı zamanda gelişen teknoloji ile yeniliklere ayak uydurarak tedarikçilerimizin de hizmet kalitesini her zaman en üst seviyede tutmaktadır.